Inici / Exposicions / L’origen del traç

Marina Berdalet - exposicions - L’origen del traç - Galeria Artemisia - Cartell - 2022

L’origen del traç

Marina Berdalet
Del 18 de novembre al 31 de desembre de 2022
Artemisia Art & Tendències
Barcelona

Descripció

En aquesta exposició presentem la sèrie “L’origen del traç” complementada amb la mostra d’algunes obres de la sèrie “Passejades”; tres aiguaforts de la sèrie “Ocells”; i obres en petit format que responen a la sèrie “Estructura del gest”. El paper és l’element que cohesiona les tres sèries, però per sobre de tot, l’impuls i la llibertat expressiva del traç uneixen totes les peces de l’exposició.

 

“L’origen del traç” recull obres de diferents formats que va començar a fer l’any 2013, I que continua el dia d’avui. Una sèrie que és una constant en l’obra de Berdalet. En aquesta, el llapis de grafit pren el protagonisme. Un primer traç, a l’atzar, gestual, marca el ritme de l’obra. Al voltant d’ell, múltiples noves línies. De manera lenta, repetitiva, constant, nous traços que es van connectant, pretenen una profunditat en el pla, però amb els mínims recursos, fins a crear una composició harmoniosa i plena de ritme, que evoca sens dubti la natura. Va escriure sobre aquesta sèrie l’artista Maurice Maillard “Els blancs preservats del paper són respiració i alè, repòs i poesia. Grafit, però també tinta i pinzell. La grafia es fa més densa, el contrast del negre i el blanc tendeix a dramatitzar la intenció i a inscriure-la en una història de l’art que té en compte l’experiència de mestres moderns. El paisatge neix de les relacions de línies, de taques i de superfícies, més que no d’una voluntat descriptiva que tendiria cap a l’anècdota”.

 

“Passejades” Olis sobre papers que remeten a paisatges propers de l’Estany, territori d’acollida de la pintora, on va arribar l’any 2001 de la mà de Pep Sindreu Portabella. Paisatges que reflecteixen estats emocionals pels quals transita Marina Berdalet. Formes orgàniques amb notes de colors que es converteixen en els indicadors del sentiment que pretén compartir l’artista. Passejades, un ritual naturalitzat, el seu primer pas per arribar al taller.

 

“Ocells” aiguaforts on es pot apreciar el seu domini de la tècnica i, com diu el crític Aleix Mataró, la seva capacitat de “resoldre poètica i estèticament les obres”.

 

“Estructura del gest” Obres petites sobre paper, que s’endinsen en una nova una exploració de l’origen del traç des del micro moviment. No es tracta de dibuixar un fragment d’una obra més gran, es tracta de reduir l’escala, cosa que afegeix dificultat a l’execució.

En un espai tan petit no hi ha lloc per l’error.

Totes elles, obres sobre paper, amb pocs o nuls contrastos cromàtics, on la intensitat del traç marquen el ritme vital de totes i cada una de les obres.

 

Cristina Requena

Galerista Artemisia Art & Tendències

 

→ Veure vídeo de l’exposició

Imatges de l’exposició