Inici / Exposicions / Notes [de gris, fum i palo-santo]

Marina Berdalet - Exposicions -Invitació Exposició NOTES [DE FUM, GRIS I PALOSANTO], i presentació del llibres NOTES , de Pep Sindreu Portabella. Palau Falguera 2022

Notes [de gris, fum i palo-santo]

Marina Berdalet
Del 18 al 27 de març de 2022
Palau Falguera
Sant Feliu de Llobregat

Descripció

NOTES [DE GRIS, FUM I PALO-SANTO] és una selecció d’obres realitzades amb fum, pintura i grafit, que tenen com a temàtica comuna el paisatge interior. En l’obra plàstica la matèria és part de la creació. Utilitzar una o altra tècnica, escollir un o altre material, és essencial a l’hora de treballar. Però de vegades, em veig a mi mateixa com un agent passiu: la matèria plàstica és la que m’escull a mi i em guia en el procés creatiu. El cas de les obres realitzades amb foc i fum és un exemple molt clar. Anteriorment, ja havia utilitzat aquest material de forma esporàdica, però va tornar a aparèixer durant el temps de pandèmia, coincidint amb la greu malaltia de la meva parella. No recordo de quina manera va començar tot, però em vaig trobar, sense ser-ne gaire conscient, dibuixant amb un element plàstic no matèric: el fum, originat pel foc d’una espelma, llumí o fusta de palo-santo. Malgrat ser eteri i molt difícil de controlar, el fum es fixa i deixa empremta en el paper.

El foc és un símbol universal: és l’origen de la humanitat, actua com a metàfora de regeneració, escalfa, dona vida… i també destrueix. La matèria plàstica ens parla de la naturalesa de la pintura o el dibuix i té la capacitat -com l’Art- de connectar-nos també amb aspectes de la pròpia naturalesa humana: amb la fragilitat, la força, l’atzar, la incertesa,… El dibuix de foc i fum reflecteix una de les poques veritats de la nostra existència: la no permanència.

Tot i sabent que el destí de la Humanitat és aquest, la no permanència, ens aferrem des dels nostres orígens per deixar una empremta del nostre pas pel món, la majoria de les vegades en positiu (encara que en aquests moments ens sigui difícil de creure).I la creació artística -capacitat que tothom tenim des de que naixem- és una preciosa, valuosa i necessària manera de fer-ho, en un planeta que cada vegada el tenim més malferit.

 

Marina Berdalet Andrés

Palau Falguera, Sant Feliu de Llobregat

Març 2022

Imatges de l’exposició