Inici / Exposicions / Moviments del silenci

Marina Berdalet - Exposicions - Moviments del Silenci - Acadèmia de Belles Arts Sabadell - 2010 - Tarja

Moviments del silenci

Marina Berdalet
Del 9 de febrer al 20 de març de 2010
Cub d’Assaig
Sabadell

Descripció

…Marina Berdalet explora el dibuix en la diversitat de les seves tècniques i en la pluralitat de les seves opcions. L’estudi quasi científic de plantes, de les quals segueix quotidianament l’evolució, des de la germinació fins a l’afebliment, mostra un altre aspecte, i no dels menors, de la seva creació. Titula aquesta sèrie, de més de quatre-cents dibuixos, Moviments del silenci. Captar el moviment, el temps que passa, i fixar l’instant són des de sempre l’ambició del dibuix. Aquí el moviment és el de la vida, descrit minuciosament. Marina observa dia rere dia, de vegades d’hora en hora, la progressió ínfima de la línia d’una gemma, el canvi d’orientació d’una fulla, la corba menys precisa d’un pètal, com es venç una tija, l’afebliment de les carns. Aquests signes del temps, de l’envelliment, s’inscriuen com una constatació, com una acta cronogràfica. L’artista, reclosa en un silenci atent, estableix el diari d’una existència silenciosa. Aquestes sèries de dibuixos, properes a les anotacions científiques, evoquen els estudis dels botànics de principis del segle XIX, però sobretot no deixen de recordar certes pintures del segle dissetè que denunciaven les vanitats del món i recordaven la brevetat de la vida. […]

 

Maurice Maillard, Évreux 2009

Marina observa dia rere dia, de vegades d’hora en hora, la progressió ínfima de la línia d’una gemma, el canvi d’orientació d’una fulla, la corba menys precisa d’un pètal, com es venç una tija, l’afebliment de les carns. Aquests signes del temps, de l’envelliment, s’inscriuen com una constatació, com una acta cronogràfica.

Al Cub d’Assaig trobareu una petita mostra d’aquesta observació objectiva i minuciosa de la naturalesa, present molt sovint en el meu treball i que constitueix el punt de partida de diverses reflexions posteriors sobre el dibuix, com la sèrie que anomeno Estructures del gest i que es va poder veure a l’Aliança Francesa de Sabadell el 2008.

Imatges de l’exposició