Inici / Exposicions / Llapis sobre paper

Marina Berdalet - Exposicions - Llapis sobre paper al Cacis. 2013. Cartell

Llapis sobre paper

Marina Berdalet
Del 2 de març al 9 de maig de 2013
CACIS
Calders

Descripció

L’artista plàstica Marina Berdalet (Barcelona, 1965), resident a la localitat bagenca de l’Estany des de fa una dotzena d’anys, ja està instal·lada des d’ahir al Cacis, Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat-El Forn de la Calç de Calders, on exposarà Llapis sobre paper fins al 9 de maig. La inauguració de la mostra, que inclou la creació d’una obra en directe, serà avui a les 6 de la tarda.

 

Ahir, en un paper sobre fusta de 1,5 metres d’alt per 2 d’ample penjat a la paret, ja va començar el nou dibuix. Amb un llapis de grafit crea “a partir d’una línia traçada a l’atzar, i llavors el dibuix va creixent imitant el creixement de la natura. Una línia porta a una altra i els traços, repetitius, s’estenen per tot el paper”. És una creació de la sèrie anomenada estructura del gest.

Berdalet, guanyadora de la primera edició del Premi Tendències atorgat per Regió7 i Televisió de Manresa, enfronta la seva creació a una seqüència de dibuixos naturalistes que va començar el 29 de novembre del 1999 i va acabar el 27 de juny del 2000. Els dibuixos segueixen des de la plantació de la ceba d'un narcís fins a la mort de la flor. Tot un contrast: ``la figuració científica davant de l'abstracció del gran dibuix que estic fent``.

Els dibuixos de l’evolució del narcís formen part d’uns 400 dibuixos estrictament científics que l’artista va fer durant dos anys, que va passar “només observant com creixien les plantes que cultivava a casa”. L’observació l’ha portat a l’estructura del gest: “amb un mateix gest, sigui del canell, del colze o de tot el cos, es van cercant estructures que recorden el vegetal. L’observació de la natura em va donar peu a la llibertat d’actuació en dibuixos molt més grans”.

 

L’exposició de Marina Berdalet encaixa perfectament al Cacis, un centre que potencia la vinculació entre l’art i la natura i que, de fet, està instal·lat en un antic forn de calç en una zona plenament rural.

 

PEPA MAÑÉ, Regió7, 2 de març 2013

Comissària de l’exposició: ROSER ODUBER MUNTANYOLA, artista i directora del CACIS

Imatges de l’exposició